Infrarood lamp voor rugpijn: Hoe werkt het?

Rugpijn komt vaak voor en kan je leven flink beïnvloeden. Gelukkig zijn er effectieve oplossingen zoals infraroodlampen en Rood licht therapie. In dit artikel lees je hoe deze behandelingen werken, welke soorten lampen er zijn en hoe je ze het beste gebruikt. Liroma biedt een breed scala aan producten die je kunnen helpen.

Let op! Onderstaande tekst dient niet als medisch advies. Deze tekst is samengesteld op basis van onze eigen kennis en diverse online bronnen. Win bij rugklachten altijd advies in van uw medisch specialist

Inhoudsopgave

 

Infrarood rugband tegen rugklachten

    Oorzaken van rugklachten 

    Rugpijn kan door verschillende oorzaken ontstaan, variërend van eenvoudige spiervermoeidheid tot meer ernstige medische problemen. Hieronder een overzicht van veelvoorkomende oorzaken:

    • Spier- en ligament verstuikingen: Deze treden op door plotselinge bewegingen, het tillen van zware objecten of een slechte houding, wat leidt tot acute rugpijn.
    • Hernia: Dit gebeurt wanneer een tussenwervelschijf uitpuilt en druk uitoefent op de zenuwen, wat hevige pijn, gevoelloosheid en zwakte in de benen veroorzaakt.
    • Artrose: Een degeneratieve aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten verslijt, wat leidt tot ontsteking en stijfheid in de rug.
    • Osteoporose: Door botontkalking worden de botten zwakker en kunnen compressiefracturen ontstaan, wat plotselinge en intense rugpijn veroorzaakt.
    • Slechte houding en lichaam mechanica: Langdurig verkeerd zitten of staan, evenals verkeerde bewegingen tijdens dagelijkse activiteiten, kunnen de natuurlijke kromming van de wervelkolom verstoren.
    • Stress en psychosomatische oorzaken: Emotionele stress kan spierspanning veroorzaken, wat kan leiden tot rugpijn door mentale en emotionele belasting.

    Infrarood licht tegen rugpijn: Wetenschappelijke onderbouwing

    Hoewel rood en infrarood lichttherapie nog relatief nieuw zijn in de gezondheids- en wellness wereld, laten de eerste wetenschappelijke resultaten veelbelovende uitkomsten zien:

    Een studie in Pain Research and Management volgde 40 patiënten met chronische lage rugpijn over een periode van 6 jaar. Deze patiënten gebruikten draagbare apparaten met lichtgolven tussen 800 en 1200 nm. De resultaten toonden een aanzienlijke vermindering van hun pijn zonder dat er bijwerkingen werden gerapporteerd.

    Een andere studie heeft aangetoond dat rood en infrarood licht positieve effecten kunnen hebben op cellen, wat kan bijdragen aan het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van wondgenezing. Infrarood Lichttherapie (ILT) blijkt vooral effectief te zijn voor pijnverlichting, met voordelen voor zowel atleten als mensen met chronische spier- of zenuwpijn.

    In Photochemistry and Photobiology werd onderzocht hoe infrarood licht zenuwen kan stimuleren en de genezing van wonden kan bevorderen. De studie concludeerde dat zenuwcellen bijzonder gevoelig zijn voor infraroodstraling en er goed op reageren.

     

    Rode lamp rugpijn


    Infrarood licht versus rood licht

    Rood licht therapie, ook wel fotobiomodulatie (PBM) of laag-niveau lasertherapie (LLLT) genoemd, staat bekend om zijn vermogen om diep in de huid door te dringen. Deze therapie stimuleert de cellulaire activiteit en bevordert genezing van binnenuit. Gebruikers melden vaak een vermindering van spierpijn en gewrichtsontstekingen, wat het populair maakt bij zowel atleten als mensen met chronische pijn.

    Infrarood warmtelampen zijn een veelzijdige oplossing voor verschillende gezondheids- en welzijnsbehoeften door gerichte warmtetherapie te bieden. Ze helpen bij het verminderen van spierspanning, verbeteren de bloedcirculatie en bevorderen ontspanning. Hierdoor bieden ze effectieve pijnverlichting bij aandoeningen zoals artritis, rugpijn en sportblessures.

    Zijn er bijwerkingen of risico’s verbonden aan lichttherapie?

    Lichttherapie wordt soms onterecht verward met "stralingstherapie", wat mensen het idee kan geven dat het net zo schadelijk is als blootstelling aan de zon. Dit is echter niet waar. Straling is simpelweg energie die van een bron komt. Rode en infrarode LED-licht vormen geen gevaar, omdat ze niet-ioniserende straling uitzenden. Dit betekent dat ze geen risico's opleveren zoals UV-licht of röntgenstraling dat wel kan doen.

    Infrarood Lichttherapie is uitgebreid onderzocht in duizenden wetenschappelijke studies. Onderzoek toont aan dat behandelingen met natuurlijk licht veilig zijn, goed worden verdragen en nauwelijks bijwerkingen hebben. Een voorbeeld hiervan is een review uit 2013 van Harvard Medical School, waarin roodlichttherapie werd geprezen om zijn niet-invasieve karakter en vrijwel complete afwezigheid van bijwerkingen.

     

    Licht therapie tegen rugpijn

    5 lampen die rugpijn verlichten!

    Veel verschillende lampen kunnen jouw klachten verminderen. De 5 populairste lampen tegen rugpijn hebben we op een rij gezet:

    1. SHIELD Rugband 

    De SHIELD Rugband combineert rood licht en nabij-infrarood therapie in een draagbare, flexibele oplossing voor rugpijn en spierherstel. Met vier golflengtes (630 nm, 660 nm, 830 nm, 850 nm) en 105 triple-chip LED's biedt de draadloze rugband krachtige verlichting en versnelt het herstel van spieren en gewrichten. Het stimuleert bovendien weefselherstel en vermindert ontstekingen, wat bijdraagt aan pijnverlichting en een verbeterde huid gezondheid.

    Gebruiksaanwijzing: Voor optimale resultaten raden we aan om de rugband 10-15 minuten per sessie te gebruiken. Het is mogelijk om meerdere delen van het lichaam per dag te behandelen. Doe dit minsten 5-7 dagen per week.

    2. Portable Infrarood Rugband 

    De portable infrarood riem kan door middel van de FIR-straling helpen bij het verlichten van pijn in de rug door diep in de weefsels door te dringen en de bloedcirculatie te verbeteren. Deze innovatieve rugband biedt diepe, doordringende warmte die je spieren ontspant en pijn verlicht. Dit kan nuttig zijn bij verschillende aandoeningen, waaronder spierpijn, stijfheid en gewrichtspijn.

    Gebruiksaanwijzing: Voor optimale resultaten raden we aan om de rugband 10-15 minuten per sessie te gebruiken. Het is mogelijk om meerdere delen van het lichaam per dag te behandelen. Doe dit minsten 5-7 dagen per week.

     


    3. FORCE RTL 180

    De FORCE RTL 180 is een rood licht therapie paneel voor thuisgebruik dat gericht is op pijnverlichting en gezondheidsverbetering. Met 180 dual-chip LED's combineert het rood licht (630 nm & 660 nm) voor huidverjonging en NIR-infrarood (830 nm & 850 nm) voor diepere pijnverlichting bij spier- en gewrichtspijn. Dit apparaat helpt bij het verminderen van rugpijn, spierpijn en ontstekingen, en ondersteunt herstel bij aandoeningen zoals fibromyalgie. Het gebruiksvriendelijke ontwerp maakt het ideaal voor dagelijkse ontspanning en welzijn.

    Gebruiksaanwijzing: De aanbevolen frequentie en duur van gebruik kunnen variëren afhankelijk van de specifieke behoeften en doelen van de gebruiker. Over het algemeen wordt geadviseerd om roodlichttherapie 3-5 keer per week te gebruiken, met sessies die 10-20 minuten duren op een afstand van 50-100 cm.

    4. FORCE RTL 300 

    De FORCE RTL 300 lamp is een hoogwaardig rood licht therapie paneel dat uitgebreide dekking en effectieve behandeling biedt. Met vier nauwkeurig gekozen golflengten en 240 dual-chip LEDs is dit apparaat perfect voor thuisgebruikers en professionals die streven naar maximale gezondheidsvoordelen. Het paneel biedt aanzienlijke verlichting bij zowel chronische als acute pijn, waaronder rugpijn en spierklachten. Daarnaast versnelt het de genezing van zowel oppervlakkige als diepe weefselschade.

    Gebruiksaanwijzing: De aanbevolen frequentie en duur van gebruik kunnen variëren afhankelijk van de specifieke behoeften en doelen van de gebruiker. Over het algemeen wordt geadviseerd om roodlichttherapie 3-5 keer per week te gebruiken, met sessies die 10-20 minuten duren op een afstand van 50-100 cm. 

    5. Infraroodlamp enkele of dubbele kop 

    De infraroodlampen met enkele of dubbele kop zijn ontworpen om zowel ontspanning als gezondheidsvoordelen te bieden. Deze lampen zijn ideaal voor iedereen die op natuurlijke wijze pijn en spanning wil verminderen. Dankzij de flexibele arm kunt u de lichtbron gemakkelijk richten op de gewenste plek voor maximaal comfort en effectiviteit. Met de afstandsbediening kunt u eenvoudig de instellingen aanpassen voor een probleemloze en ontspannen ervaring.

    Gebruiksaanwijzing: Het wordt aanbevolen om de lamp 50-100 cm van het lichaam te plaatsen. Gebruik de lamp 10-15 minuten per sessie, per lichaamsdeel. Bestraal een lichaamsdeel niet meerdere keren op een dag. 

    Terug naar blog