Infrarood of Rood Licht Therapie tegen acné en puistjes

Heb je last van acné en vervelende puistjes? Je bent niet de enige – veel mensen, jong en oud, hebben hier last van. Het kan je zelfvertrouwen aantasten en je onzeker maken over je uiterlijk. In deze blog ontdek je hoe infrarood en Rood Licht Therapie acné effectief aanpakt, wat de voordelen zijn en krijg je handige tips om puistjes te verminderen.

Let op! Onderstaande tekst dient niet als medisch advies. Deze tekst is samengesteld op basis van onze eigen kennis en diverse online bronnen. Win bij acné of puistjes altijd advies in van uw medisch specialist.

Inhoudsopgave


Oorzaken acné en puistjes

Wat is acné en hoe ontstaan puistjes?

Acné is een huidaandoening die ontstaat wanneer de haarzakjes op je huid verstopt raken met talg en dode huidcellen. Dit veroorzaakt ontstekingen die zich uiten in puistjes, mee-eters of zelfs pijnlijke onderhuidse bultjes.

Vooral hormonale veranderingen, zoals tijdens de puberteit of de menstruatiecyclus, kunnen acné verergeren. Daarnaast kunnen factoren zoals stress, voeding en genetica bijdragen aan het ontstaan van puistjes. Het is een veelvoorkomend probleem dat zowel jongeren als volwassenen kan treffen.

Verschillende soorten acné

  • Mee-eters (open comedonen): Verstopte poriën waarbij de bovenkant van de talg en dode huidcellen donker van kleur wordt door oxidatie. Deze vorm van acné is mild en vaak gemakkelijk te behandelen.
  • Whiteheads (gesloten comedonen): Dit zijn verstopte poriën die onder de huidoppervlakte blijven en een wit bultje vormen. Ze zijn moeilijker uit te knijpen omdat ze afgesloten zijn.
  • Papels: Kleine, rode, ontstoken bultjes die ontstaan door irritatie in de haarzakjes. Ze kunnen gevoelig zijn, maar bevatten geen pus.
  • Pustels: Dit zijn puistjes met een rode basis en een witte kop gevuld met pus. Ze komen vaak voor op het gezicht en de rug.
  • Nodulaire acné: Grote, pijnlijke knobbels die diep onder de huid ontstaan. Deze vorm van acné is ernstiger en kan littekens achterlaten als ze niet goed worden behandeld.
  • Cystische acné: De meest ernstige vorm van acné, waarbij diepe ontstoken cysten ontstaan die gevuld zijn met pus. Deze vorm kan littekens veroorzaken en vereist vaak medische behandeling.

Rood licht tegen acné

Helpt lichttherapie tegen acné en puistjes?

Lichttherapie wordt steeds vaker gebruikt als effectieve behandeling tegen acné. Rood licht en infrarood licht dringen diep door in de huid en helpen ontstekingen te verminderen. Dit is belangrijk, want acné ontstaat door ontstoken talgklieren en overmatige talgproductie. Daarnaast stimuleert rood licht de aanmaak van collageen, wat de huid helpt te herstellen en nieuwe puistjes voorkomt. Ook infrarood licht heeft een ontstekingsremmende werking en bevordert het helingsproces van de huid.

Naast rood licht wordt ook blauw licht vaak ingezet in de strijd tegen acné. Blauw licht bestrijdt effectief acné door de bacteriën die de aandoening veroorzaken te doden en vermindert overtollige talgproductie. Zo werk je van binnenuit aan een gezonde huid, zonder agressieve crèmes of medicatie.

Meer weten over therapie voor je gezicht? Lees dan verder op onze pagina over LED Therapie voor je gezicht.


Rood Licht Therapie tegen puistjes en acné

Hoe werkt infrarood en Rood Licht Therapie?

Lichttherapie tegen acné is een eenvoudige en pijnloze behandeling. Je hoeft alleen maar een speciale lamp, masker of paneel met rood of infrarood licht te gebruiken. Deze apparaten zijn ontworpen om golflengtes van licht uit te stralen die diep in je huid dringen.

Voor een optimaal resultaat wordt aangeraden om de therapie meerdere keren per week toe te passen. De behandeling kan gemakkelijk thuis worden uitgevoerd, maar er zijn ook professionele behandelingen beschikbaar in huidklinieken. De apparaten die hiervoor gebruikt worden, zijn vaak draagbaar en vereisen slechts een paar minuten per sessie. Regelmatig gebruik zorgt voor vermindering van acné en voorkomt nieuwe uitbraken van puistje.

Nuttige tip: Onze productbeschrijvingen bevatten een duidelijke gebruiksaanwijzing, zodat je zeker weet dat je alles correct doet.


Wat zijn de voordelen?

Rood licht therapie biedt verschillende voordelen voor je huid, met name als je te maken hebt met acné:

  • Vermindert ontstekingen: Rood licht helpt bij het kalmeren van de huid en vermindert ontstekingen, waardoor bestaande puistjes sneller genezen.
  • Stimuleert celvernieuwing: Het stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen, wat helpt bij het verminderen van littekens en voorkomt dat nieuwe puistjes ontstaan.
  • Niet-invasief en pijnloos: In tegenstelling tot sommige andere acné behandelingen is rood licht therapie volledig pijnloos en niet-invasief.
  • Geschikt voor alle huidtypes: Deze behandeling kan worden toegepast op elk huidtype zonder risico op bijwerkingen zoals irritatie of droogheid.
  • Gemakkelijk thuis uit te voeren: Met de juiste apparatuur kun je rood licht therapie gemakkelijk vanuit het comfort van je eigen huis doen.

Onze favoriete producten 

Bij Liroma bieden we een aantal effectieve producten om lichttherapie thuis toe te passen en je acné te verminderen:


Lichttherapie tegen acne (voor en na)

Zijn er nadelen of bijwerkingen?

Rood licht therapie wordt over het algemeen als veilig beschouwd en heeft weinig tot geen bijwerkingen. Het is een zachte, niet-invasieve behandeling die geschikt is voor vrijwel alle huidtypes.

In zeldzame gevallen kan er echter lichte huidirritatie of droogheid optreden, vooral als de therapie te vaak of te intensief wordt toegepast. Het is belangrijk om de aanbevolen gebruiksinstructies te volgen en je huid na de behandeling goed te hydrateren. Overleg bij twijfel altijd met een dermatoloog voordat je met de therapie begint.

Een review uit 2013 van Harvard Medical School laat zien dat Rood Licht Therapie wordt geprezen om zijn niet-intensieve karakter en vrijwel complete afwezigheid van bijwerkingen.

Overige tips om acné en puistjes te verminderen

Naast het gebruik van lichttherapie zijn er ook een aantal andere maatregelen die je kunt nemen om acné en puistjes te verminderen:

  • Houd je huid schoon: Reinig je gezicht dagelijks met een milde reiniger om overtollig talg en vuil te verwijderen.
  • Gebruik een niet-comedogene moisturizer: Dit zorgt ervoor dat je huid gehydrateerd blijft zonder je poriën te verstoppen.
  • Eet gezond en gebalanceerd: Voeding heeft invloed op je huid. Probeer voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals groenten en fruit, in je dieet op te nemen.
  • Vermijd stress: Stress kan acné verergeren. Probeer ontspanningstechnieken zoals meditatie of yoga om stress te verminderen.
  • Vermijd agressieve producten: Gebruik geen producten met harde chemicaliën die je huid kunnen irriteren en acné kunnen verergeren.

Terug naar blog