Infraroodlicht: hoe kies ik de juiste lamp? | Liroma

Wat is een infraroodlamp?
De infraroodlamp biedt effectieve behandeling tegen veel klachten. De infrarode stralen van een infraroodlamp dringen diep tot licht in onze huid door en warmen het lichaam egaal en evenwichtig op. De lichaamstemperatuur stijgt bij het gebruik van een infraroodlamp. Zo bevordert de bloedsomloop, stimuleert de stofwisseling en verhoogt de hartslag. Hierdoor worden afvalstoffen sneller verwijderd. Infraroodlampen zijn zeer geschikt voor o.a. spier- en gewrichtspijn.

Niet alleen spier- en gewrichtspijn vermindert sneller, maar een infraroodbehandeling kan er ook voor zorgen dat de huid zuiverder wordt! Dat komt doordat afvalstoffen sneller afgevoerd worden. Daarnaast gaan je poriën meer open staan door de warmte. Je huid oogt hierdoor gezonder.

  • Verlicht spier- en gewrichtspijn
  • Bevordert bloedcirculatie
  • Bevordert het verminderen van huidklachten en -aandoeningen
  • Bevordert genezing
  • Verlicht stress en bevordert de nachtrust
  • Ontgifting/detox
  • Geschikt voor het opwarmen van het lijf

Hoe kies je nou de juiste infraroodlamp?
Bepaal allereerst voor welke klachten je de infraroodlamp wil aanschaffen. Heb je bijvoorbeeld pijn aan je spieren, ben je gestrest, wil je je immuunsysteem verbeteren of heb je last van huidklachten? Iedere toepassing vraagt om een ander soort infraroodstraling, maar het effect van het krachtige rode licht blijft hetzelfde. Er zijn aanbieders die enkel IR-B en IR-C lampen verkopen. Het lastige hiervan is dat deze lampen mogelijk helemaal niet geschikt zijn voor jouw klachten en of wensen. In sommige gevallen kan een IR-B of IR-C lamp voldoende zijn, maar er zitten beperkingen aan. Bedenk dus goed waarvoor je de lamp wil gebruiken en of de straling van deze lamp dus wel voldoende werking biedt.

Infraroodlamp bij spier- en gewrichtspijn
Bij behandeling met infrarood van spier- en gewrichtsklachten is een dieptewerking van het infrarode licht belangrijk. In dat geval kun je het beste een infraroodlamp kopen met IR-A (korte golf infrarood). Dit type infraroodstraling dringt door tot in de weefsels. Dat kan helpen om naast de bloedsomloop ook spierpijn- en gewrichtspijn te verlichten en stimuleren.

Infraroodlamp bij verkoudheid
Wanneer je verkouden bent of een ander virus uit je lichaam wil verdrijven, is een infrarood lamp met minimaal IR-B (midden golf infrarood) het beste. Ook bij buikpijn is minimaal IR-B het meest effectief.

Infraroodlamp bij cosmetische behandeling
Voor een cosmetische behandeling of effectieve huidreiniging is een simpele infraroodlamp met IR-C (lange golf infrarood) in sommige gevallen voldoende. De warmte dringt door tot in de bovenste huidlagen en dat is voldoende voor het openen van de poriën. Zo kan vuil dat in je poriën verstopt zit makkelijker verwijderd worden.

De IR-A lamp heeft de diepste en meest veelvoudige werking

De IR-A straling biedt vele voordelen. Doordat de IR-A straling de meest therapeutische werking biedt, dringt de straling niet alleen diep door in je huid, maar verzorgt ook jouw huid en bestrijdt het virussen.

IR-A, IR-B en IR-C? Wat is dit nou eigenlijk?
Infraroodlicht wordt ingedeeld in 3 categorieën stralingssoorten: A, B en C (of IR-A, IR-B, IR-C). Deze indeling is gebaseerd op de golflengte van het infrarood licht:

– Korte golf infrarood (IR-A): golflengte van 0,78 µm tot 1,4 µm (1 µm = 1000 nanometer)

– Midden golf infrarood (IR-B): golflengte van 1,4 µm tot 3 µm (1 µm = 1000 nanometer)

– Lange golf infrarood (IR-C): golflengte van 3 µm tot 1.000 µm (1 µm = 1000 nanometer)

Samengevat:
De meeste infrarood lampen stralen IR-A licht uit, ofwel korte infrarood stralen. Dit dringt tot ongeveer 6 mm door in de huid en heeft hiermee de diepste werking. De dieptewarmtewerking stimuleert de bloedsomloop en verlicht spier- en gewrichtspijn. Middengolf infraroodstraling (IR-B) dringt minder diep in de huid door dan IR-A. De warmtewerking blijft dus wat oppervlakkiger, maar is zeker effectief. Denk hierbij aan cosmetische behandelingen of behandeling van huidklachten- en aandoeningen. IR-C is vooral geschikt voor het opwarmen van lucht, waardoor alleen de bovenste huidlaag wordt aangepakt tijdens een behandeling.

Hoe moet je een infraroodlamp gebruiken?
Als je een infraroodlamp gebruikt, richt je het licht op het specifieke gebied van je lichaam dat je wil behandelen. De meeste modellen zijn ook verstelbaar. Daarnaast is het belangrijk dat je minimaal 40 centimeter afstand houdt van de lamp. Wil je de lamp voor je gezicht gebruiken, bijvoorbeeld om verkoudheid te behandelen, dan is een grotere afstand gewenst. Daarbij is het belangrijk om je ogen gesloten te houden.

De aanbevolen behandelduur is afhankelijk van de persoon, de aard van de klacht en welk gebied behandeld moet worden. De behandeltijd met een infraroodlamp is maximaal 12 minuten. Verder is het zo dat aanwijzingen van de (eventuele) behandelend arts altijd opgevolgd dienen te worden. In het begin is het raadzaam de behandeltijd langzaam op te bouwen. Dus begin voorzichtig. Het kan namelijk zijn de huid overmatig reageert op de het infrarode licht (verbranding). Wij adviseren in het begin de lamp iets korter te gebruiken en de behandeling op te bouwen, zodat het lichaam kan wennen. Beter in het begin de lamp iets korter te gebruiken. De Liroma infraroodlampen hebben een timer die gemakkelijk te bedienen is met de afstandsbediening.

Luister altijd goed naar je lichaam! Bij twijfel over het gebruik, adviseren wij altijd eerst contact op te nemen met de huisarts. Gebruikt u medicijnen? Ook dan raden wij altijd eerst contact op te nemen met de huisarts.

Terug naar blog